Това, което НЕ знаем и НЕ можем да “видим” със сетивата си, е нашето Слабо място.

Ендокринните (хормонални) Разрушители(КСЕНОЕСТРОГЕНИ) със сигурност са едни от вредителите, които влияят отрицателно на нашите тела, без въобще да подозираме .

Ето десетте най-често срещани разрушители, съставени от Работната група “ОКОЛНА СРЕДА” , и какво можете да направите, за да ги избегнете.

1. BPA (бисфенол А):
Статистиката показва, че почти всеки човек има BPA в тялото си. Бисфенол А е синтетичен естроген и е причина за намалена плодовитост, сърдечни заболявания, затлъстяване, рак на гърдата и други видове рак.
Най-често се среща в облицовката на метални кутии, в пластмасови контейнери, както и в касовите бележки.

Прочети още: 11 Ползи от Потенето[ще приискате да се изпотите]

РЕШЕНИЕ:
Ако не винаги можете да си набавяте пресни или замразени продукти, то за предпочитане е да си  купувате консервирана храна в стъклени буркани, като строго избягвате металните консервени кутии и техните производни..
Също така , съветваме ви да избягвате допира с касови бележки.(странен съвет, но сме длъжни да го споделим)

2. Диоксини:
Установено е, че тези остатъци от много промишлени преработвателни предприятия намаляват броя на сперматозоидите при мъжете и са канцерогенни (причиняват рак).
Те също се натрупват в тялото и с течение на времето могат да причинят истински щети, дори на бебета в утробата.

РЕШЕНИЕ:
Диоксините са в повечето мазни животински продукти, които ядем, така че намаляването на приема на месо, яйца, сирене, масло, сметана и т.н., може да помогне за намаляване на диоксините. Разбира се, това зависи от техния източник.

3. Атразин: Това е второто най-широко използвано средство против плевели и е най-често срещаният химически замърсител в водоснабдяването на САЩ. Установено е, че мъжките жаби се превръщат в женски жаби! При животните ракът на гърдата, забавеният пубертет и проблемите с простатата са свързани с излагането на атразин.

РЕШЕНИЕ:
Най – добрият начин за намаляване на нивото на вредния химикал в домакинствата , това е ползването на воден филтър.

4. Фталати: Увреждането на клетките в тестисите е резултат от натрупването на фталат в тялото ви. Вродените дефекти в репродуктивните тъкани на мъжете, ниският брой сперматозоиди, проблеми с щитовидната жлеза и много други проблеми са свързани с излагането на фталати.


Прочети още: (за фитинова киселина)

9 Причини да Накиснеш Ядките, Семената и Още..(Практично Ръководство)

РЕШЕНИЕ:
Внимавайте с продуктите за лична хигиена (с изброени „аромати“), които съдържат фталати. Не слагайте в микровълнова храна или напитки в пластмасови съдове. Не съхранявайте храната в пластмасови контейнери или торби.

5. Перхлорат: Този ендокринен разрушител директно засяга щитовидната жлеза, като се конкурира с йод, и това влияе върху метаболизма, мозъка и органите ви.

РЕШЕНИЕ:
Обикновено се съдържа във водата, затова нашият съвет е да се използва воден филтър или друга система за пречистване на питейната вода. Добавянето на малко  йод също помага за неутрализиране на вредните ефекти от  перхлорат в тялото ви.

6. Полибромирани дифенилови етери (PBDE), използвани като забавители на огъня: Тези химикали също имат отрицателно въздействие върху вашите хормони на щитовидната жлеза. PBDE са забранени в някой страни, но те се задържат навсякъде в околната среда.

РЕШЕНИЕ:
Намаляването на праха във вашия дом чрез използване на вакуум, който има HEPA филтър!

7. Живак: Този ендокринен разрушител може да причини увреждане на мозъка при неродените деца, защото се натрупва в телата  на майките/родилките. Често се среща в морските дарове и е трудно  да се избегне.

РЕШЕНИЕ:
Избирайте риби с ниско съдържание на живак като дива сьомга, камбала, аншоа, костур, поляк, морски език, тилапия, пъстърва, херинга, сардини, риба тон !

8. Перфлуоро-химикали (PFC):  На практика всички ние (99,9 %) имаме тези химикали в телата си и подлежат на постоянно натрупване.. Отново намаляват хормоните на щитовидната жлеза и причиняват много проблеми (бъбречни заболявания, висок холестерол, ниско тегло при раждане, нисък брой сперматозоиди и други).

РЕШЕНИЕ:
PFC често се намират в сплавите на  незалепващи тигани , както и покрития. устойчиви на петна и вода , така че избягването на тяхната употреба е най-добрата ви защита.

9. Органофосфатни Пестициди: Тези пестициди се използват за унищожаване на насекоми, но се наблюдава отрицателен ефект върху  хората, като намаляват нивата на тестостерон и хормони на щитовидната жлеза.

РЕШЕНИЕ:
В този случай препоръчваме употребата на биологични продукти.

10. Етери на Гликола: Това са разтворители, съдържащи  се в боите, почистващите продукти и дори в някои случай – в козметиката.. Те могат да увредят неродените деца и да намалят плодовитостта при мъжете, като намалят броя на сперматозоидите.

РЕШЕНИЕ:
Използвайте естествени алтернативи за почистване като оцет и сода за хляб и избягвайте продукти с гликолови етери, като 2-бутоксиетанол (EGBE) и метоксидигликол (DEBME).

ЗАКЛЮЧЕНИЕ :
Няма как да избегнем всички тези ендокринни разрушители, но ако се стараем  да сведем до минимум експозицията си, по този начин  намаляваме и натрупването им в телата ни.


Още полезни статии:


9 Причини да накиснеш ядките и ..(практично ръководство)
МАСОВО ВРЕДНИ НАВИКА – МИЛО НАПОМНЯНЕ
21 Ползи от 50 грама Сусамов тахан на Ден![дори по-малко]

Свържете се с нас!

Comments (1)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-разглеждани: БЪЛГАРСКО ШИПКОВО МАСЛО 100% НАТУРАЛНО
%d bloggers like this: