fbpx

3-4 минути за прочит


❶Исторически данни

Азотният оксид до към 1980 е смятан главно за токсична субстанция, с вредни ефекти върху околната среда.Този толкова токсичен газ всъщност се оказва изключително полезен за нас. Но по това време е трудно да се приеме за факт.

🔥Факт:
С най-високо съдържание в атмосферата е Азота 78%, а кислорода (23,1%).

През 1992, азотният оксид се обявява за Молекула на Годината от списание “Science”.

Описана като супер проста молекула, която обединява невронауката, физиологията, имунологията и преобразуваща разбирането как клетките комуникират и се предпазват.

Оказва се, че има генерализиран благоприятен ефект, повлиява дори рак, дълголетие, астма, наднормено тегло и много други процеси в тялото.

Проучването върху Азотния оксид(NO) тръгва от една забавна история, свързана със силденафил (ВИАГРА), с която се опитват да повлияят стенокардия водеща до инфаркт. Получилите тези медикамент не са доволни от терапията, но изненадващо категорично отказват да върнат таблетките. В крайно сметка се изяснило, че препарата води до силна и продължителна ерекция.

През 1998 д-р Робърт Фуршгот, д-р Луис Игнаро и д-р Ферид Мурад се заинтересоват от този случай и откриват важната роля на азотния оксид в сърдечно-съдовата система.

Азотният оксид днес се използва за лечение на болестите на сърдечно-съдовата, които са 60% от смъртността на България.

Един от познатите и главни ефекти на NO е разширяването на бронхите и съдовете! Това увеличава значително дихателната ефективност на няколко нива!

Това разширяване на съдовете е обект на изследване от доста време, тъй като би възпрепятствало развитието на едни от най-тежките заболявания.

До днес продължава огромния интерес и прочувания върху тази молекула!

Е, как да се сдобием с Азотен оксид? Какви са последствията от дефицита му?

Носът е резервоар за азотен оксид и заедно с поетия въздух се транспортира до бронхите.
Този ефект не съществува при дишането през Уста!

Дишане vol.2 Нос или уста? Функции и Последици

В днешно време синтеза на Азотен Оксид е възпрепятстван от модерните диети и пороци – преработени, бързи храни, транс-мазнини, захари в комбинация с цигари и алкохол.

Цигарите и алкохола окисляват холестерола(oxLDL), който се превръща във враг номер 1 за имунната система, тъй като е неусвоим! А захарта гликира мазнините и протеините, също променяйки свойствата им! Тези продукти за известни като AGE -advanced glycation end products- гликирани продукти от прекомерно количество захар, което променя свойствата на молекулите, променяйки и тяхната структура. Тези промени от своя страна аквитират възпалителни реакции, окислителен стрес и други стрес-фактори. Прекомерното количество на реакциите от този вид изчерпва нашите Антиоксиданти, води до хронични възпаления и много от характерните болести.

Механизмите по които настъпва това увреждане са известни днес, а една от тяхната изява е известна като – Атеросклероза.

Това състояние се характеризира с втърдяване стените на съдовете и оформяне мастни плаки – отлагания по стената на съдовете, които стесняват проходимостта им, увеличавайки кръвното налягане.
Постепенно се създават подходящи условия за тромбоза и емболии, които водят до внезапно нарушен кръвоток към даден орган или тъкан – инфаркт и инсулт. Тъй като е нарушен синтеза на NO съда не може да се разшири при необходимост. Той инхибира още и съсирването на кръвта!(снимката отдолу показва процентните на азотен оксид възможни да се синтезират според израза на мастните плаки)

Намаляне синтеза на Азотен оксид с годините и патологията
Nitric Oxide Benefits….Why Are People As Old As Their 80s Acting Like “Youngsters” Again? – Health Real Solutions

За да се избегна това състояние предварително, е необходимо просто да поддържаме почвата за неговото образуване.

Не от скоро е известен и ефекта на Азотният оксид върху кръвоснабдяването на стомаха , което се използва срещу вредните въздействия на аспирина- гастрити и язви.

Образуването на азотния оксид в тялото се осъществява благодарение на условно незаменима(незаменима само за новородени) аминокиселина наречена Аргинин. Тя спомага и за елиминацията на амоняка и за синтеза на креатин, който снабдява тялото с енергия.

🤔Интересното при този процес на образуване на NO е, че не е необходим енергиен източник – като АТФ.
🧐Което може да се тълкува като изключителна необходимост на тялото от азотен оксид! Дори при излишък на енергия, този процес може да протече! Високото процентно съдържание на азотния оксид в атмосферата също намеква неговата важност.(78%)

Предполага се, че всеки здрав човек е способен да синтезира сам аминокиселината Аргинин, необходима за нашия приятел – азотният оксид.

Но това се случва само в идеални условия и адекватна диета.

🤔Ензимът аргиназа разгражда тази аминокиселина и се открива в хора с инфаркти, което посочва дефицита на NO – азотен оксид при тези хора!

За синтеза на Азотен оксид могат да се използват и нитратите и нитритите, постъпващи в тялото с растителни храни.

Особено богато на нитрати е цвеклото! Няой спортисти приемат фреш от цвекло преди тренировка!

Други просто приемат Л-аргинин, като хранителна добавка.

Източници на Аргинин в храна са: някой меса, риба, млечни продукти, бобови и житни продукти, сусам и други.

💕В заключение Азотният оксид(NO):

 1. Казва на вашите артерии да се отпуснат, така че да се отворят по-широко и кръвта да тече свободно – насърчаване на здравословно кръвно налягане и намаляване на сърдечните рискове!
 2. Подхранва тялото ви с дълготраен прилив на енергия, повишавайки вашата издръжливост и производителност!
 3. Помага на мозъка ви да изпраща и приема сигнали по-бързо, за да можете да мислите по-бързо и да се чувствате по-бдителни!
 4. Усилва образуването на костите, като същевременно забавя разграждането на костите!
 5. Насърчава здравословните нива на холестерола, за да поддържа артериите ви чисти и да поддържа здравето на сърцето!
 6. Сигнализира вашата имунна система да убива бактерии, вируси и други опасни нашественици!
 7. Повдига настроението и чувството ви за благополучие!
 8. Позволява на мускулите и ставите да се възстановят по-бързо, за да можете да поддържате активност и да се движите свободно!
 9. Подобрява притока на кръв към вашите полови органи – за да можете да поддържате стабилна ерекция, ако сте мъж, или да се радвате на по-голяма възбуда и удоволствие, ако сте жена!

🧐Интересни факти за NO:
1. Времето на живот на азотния оксид е само 5-6 секунди, през което миниатюрната молекула успява да измине едва 0,003 см! За своя тъй кратък живот благодарение на невероятната си реакционна способност тя успява да участва в огромен брой процеси и да инициира не по-малко такива.
2.Афинитетът на азотния оксид към хемоглобина е 100 000 пъти по-висок от този на кислорода, поради което има основание да се смята, че той участва в неговото транспортиране в човешкото тяло.

Някой от болести свързани с нарушения метаболизъм на Азотния оксид са: артериална хипертония, алцхаймер и паркинсон, стенокардия, инфаркт, бронхиална астма, епилепсия, захарен диабет, еректилна дисфункция, невротична депресия и пр.

 • Development of nitric oxide (NO)-releasing technologies is critically important to many disciplines of science and medicine.
 • Understanding NO release profiles and targeted delivery will allow for unique therapies from cardiovascular disease, cancer, infections, dermatology and wound healing.
 • Strategies that can recapitulate endogenous NO biochemistry and restore function will transform medicine and patient care.
  Nitric oxide enhancement strategies (nih.gov)


Част от източниците:

1.Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology (Guyton Physiology)

2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

3.The Oxygen Advantage: Simple, Scientifically Proven Breathing Techniques

4.Понеделнично главоболие НИТРОГЛИЦЕРИН – динамит?

5.REGULATION OF NITRIC OXIDE PRODUCTION IN HEALTH AND DISEASE (nih.gov)

6.The effect of nitric-oxide-related supplements on human performance – PubMed (nih.gov)

7.Nitric oxide: what’s new to NO? – PubMed (nih.gov)

8.Performance and Health Benefits of Dietary Nitrate Supplementation in Older Adults: A Systematic Review (nih.gov)

9.Nitric oxide enhancement strategies (nih.gov)

Още интересни статии с полезни факти:


Хипервентилация

Дишането и Въглеродният диоксид

5 невероятни ползи от добрата стойка

Ползите от 50 грама Сусамов тахан на ден!(дори по-малко)

9 Причини да накиснеш ядките и ..(практично ръководство)

Какво всъщност е болката?(ключово послание)

Защитаващата ни Майка – Нервната ни система

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-разглеждани: Какво Всъщност е Болката?(Ключово Послание)
%d bloggers like this: