“Незадаващият въпроси, спасяващият се с бягство от всякакви питания, не търсещият отговорите следователно е БЕЗ-ОТГОВОРЕН, той не разбира своята отговорност и особено отговорността пред самия себе си и пред своя живот, която е корен на всички други отговорности, вини,задължения,на дълга изобщо.Не бива да си “запушваме” ушите, душата, съзнанието,трябва,напротив,внимателно да се вслушваме и да се научим да разбираме призива на битието,скрито в нашите гърди..” АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ; ОТКЪС ОТ КНИГАТА – “ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО”

Скоро се запознах съвсем случайно докато ровя  в интернет с един човек.В чистия и истински смисъл на думата.

Този човек, с име Ангел Грънчаров, може да ти спести хиляди часове в четене на книги.

Една вечер сладки приказки с умен човек струват колкото десет години над книгите.Китайска поговорка

В България да си подобен търсач, както и Ангел Грънчаров е чисто доказателство, не е лесно.Защо не е лесно?Всички знаем елита на България, идеалите на младежта.Липсват истинските ценности на българина, истинската мистериозност у Човека.Умрял е българина духовно.А то щом духа е умрял, ние не сме повече от животни водени от примитивните ни инстинкти и основно сексуалният.Празно е съзнанието на българина.

Как тогава човек с бременен ум ще роди в безплодна държава?Как като няма кой да го гледа “детето”?!

“Да, много горчиви умирания трябва да има във вашия живот, вий творци! Трябва да пожелаеш сам в своя собствен пламък да изгориш: как ще се обновиш, ако по-напред не си станал пепел!”ФРИДРИХ НИЦШЕ 

ВСЕКИ ТВОРЕЦ МИНАВА ПРЕЗ “РОДИЛНИ МЪКИ”.

Борейки се със системата, като учител по философия в гр.Пловдив, среща доста трудности. Оставяйки учениците си да мислят свободно УЧИТЕЛЯТ,в истинския смисъл на думата, е уволнен.Той води дълга борба в съда, като иска да върне правата си за преподаване обратно.Можете да се запознаете повече с историята му в неговия блог.

Той е издал доста книги и издава две списания “HUMANUS”(имам 4 броя, които раздавам на хората, които пожелаят) и “ИДЕИ”, както и води предаване „На Агората с философа Ангел Грънчаров“ , което може да следите в неговия блог.

Разгледайте блога му.Или се свържете с него по фейсбук.

(ВАЖНО) Това са книги-изследвания на Ангел Грънчаров, свързани с един съвременен проект за реформа в българското образование:

Идеи за една нова философия и стратегия на образованието в България

Истинският университет

Ние не сме тухли в стената!

Изследвания върху състоянието на нравите в едно училище

Изкуството да си учител

Експеримент по свобода

За НЕздравомислието

За духовните неща с българска специфика


Comments (2)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*