Тъмната страна

You may also like...

1 Response

  1. shi-jian каза:

    Напълно споделям казаното в тази статия за наистина чудовищния дисбаланс между двете съставляващи на човешката душа, между духовното и материалното начало в нея, между, ако се позовем на китайската философия, между по и хун, вегетативната душа анима и духовната – анимус. Но защо се случва това, това го няма в статията. Аз ще предложа един фрагмент от „Вечната философия” на Олдъс Хъксли, който , според мен, още през 50-те години на миналия век дава отговор на този въпрос:

    Най-широко разпространената жизнена философия престана да намира основата си в класическите духовни произведения и правила на аристократичното добро възпитание и сега се формира от авторите на рекламни текстове, които си поставят само една задача – да убедят всеки и всички да бъдат екстравертни и толкова алчни, колкото е възможно, защото само вечно недоволните от себе си хора са склонни към прекарване на времето си по безумен начин и са готови да похарчат пари за тези вещи, които рекламодателите желаят да продадат.

    „The Perennial Philosophy” – Религия и темперамент“ – Олдъс Хъксли

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Моля, изчакайте..

Искате ли да получавате информация до Вашия Имейл Адрес?

Уведомяваме Ви и за нови статии.