Лесно се манипулира човек, който има погрешна информация. Нека ви въоръжа с малко такава. Една голяма част от нещата, които четем- СА ТЕОРИЯ. Да не говорим, че доказаните неща, са доказани в определен брой хора. Същите тези доказателства излизат грешни при други. Човек е строго индивидуален срещу околната среда. Всеки от нас има различна генетична информация, а това позволява синтеза на различна степен на функция на ензими, различна вътрешна среда, което винаги остава едно съмнение във всеки метод на лечение. Ние можем да се концентрираме върху това, което идва най-натурално и допринася за баланса на всеки един организъм. А това са най-основните нужди – хранене, спане, движение, секс. На първо място сънят. Не мога да концентрирам достатъчно колко са важни тези неща. Те могат да излекуват всичко. Мога да ви залея с очарователна информация за тяхното действие, но не мисля за необходимо, действието им е осезаемо. Те са лек. И понякога човек просто трябва да знае, че има нужда от тях, за да се излекува, от това, което го мъчи.

Човекът се изгражда във взаимодействие с околната среда.

Сменя много начини на живот- хранене, мислене и т.н ,  оттам и измененията и адаптацията на  физиологичните, естетичните характеристики.

Навиците, според нуждите, възможности, в различните времена еволюират. Променяйки се и социалните игри и традиции.

И ето ни тук днес с навици като седене, пушене, пиене, приемане на изкуствена храна, технологични удобства. Това всичко един ден ще се отрази на цялостната човешка система, физиологията, и кой знае до какви еволюционни промени ще доведе това, сами помислете. Каскадните реакции са навсякъде в природата. Всичко е отредено да има последствия.

Разбира се, както всеки един етап от еволюцията, определени пионери ще се отбият от пътя и ще поемат по различна посока. Животните, пионери, а дори и хората, са променяли своята среда според условията. Те са принудени да мигрират поради сурови такива, поради конкуренция за прехрана, поради позиция в хранителната верига. Вече тези опасности са се променили или поне повечето от тях са елиминирани. От космоса все още няма от какво да се защитаваме, но на микроскопично ниво се крият най-големите ни врагове. Докато човек е здрав, неговите инстинкти, интелигентност и способността му да оцелява е достатъчна, за да продължи вида си и да живее нормално.

 

 

Нека изброя накратко всички предпоставки на по-добрата стойка.

От няколко цигари, от няколко чаши алкохол няма какво особено да се случи на здрав човек. Докато това не се превърне в сериозен навик. С течение на времето, възможно е човек да живее повече от хора, които нямат същите навици, но качеството му на живот непременно ще бъде повлияно. Това е много важно да се разбере. Така всяка вреда, която човек си причинява, в повечето случаи тялото е достатъчно развито да се самозащитава и елиминира много от вредителите. Разбира се, тук играят факторите, които са регистрирани в нашето ДНК. Всеки ще реагира различно. Но ние преследваме универсалния път към успеха – да дишаме по-леко. Каквото и да означава това. Така, всичко полезно, което правим в живота си, зазидано в нашата рутина, ще пожъне успех. Минималните количества дозировки от полезни навици, ще изгради армия от функционални фактори към успеха. Така една добра стойка след 50 години, ще ви отличава от хората с болки в гърба. Всеки един фактор в наша полза, е военна единица срещу провала и болестта; Ето и някой от малките, микроскопични процеси, чиято инерция се усилва с времето;

  •  По-добра циркулация – по-добро кръвоснабдяване – кислород, хранителни вещества и др. към тъканите – поради по-големия капацитет на вдишване при изправена стойка от изгърбена. При притискане на дихателните пътища, сърцето трябва да работи по-усилено, , за да циркулира същото количество кислород,което увеличава кръвното налягане(Cailliet R & Gross L, (1987) Rejuvenation Strategy. New York, Doubleday Co. ) Около 30% рестрикция на белите дробове и 30 паунда напрежение в гръбнака при наведена глава напред. Намяла количеството на живот, увеличавайки и риска от сърдечни заболявания
  •  По-добро храносмилане- разбира се, при подобряването само на една система- като дихателната- допринася за цялостното подобрение на организма(каскади,съвкупност от системи).
  •  По-малко болка в рамене, врат, кръст, по-редки главоболия(поради по-добра циркулация,по-добро храносмилане, по-подредените кости и стави спрямо физичните закони, няма битка между мускули антагонисти, баланс на опорно-двигателния апарат, релаксация, тонус.

Хормони, Либидо-  хормоните са функционална единица на ендокринната система. (Ендокринната система е съставена от жлези с вътрешна секреция, които се намират в различни части на човешкия организъм.)

 

  •  Стресът влияе на нашето либидо, както е познато на всички, а при структурирано тяло намаленият стрес, поради ефективно,дълбоко дишане, което активира Парасимпатикуса(дял от нервната система отговорен за релаксация, rest and digest, при правилно дишане през носа се извършва масаж на мозъка и вътрешните органи, активира се блуждаещият нерв(Х), тялото обожава движението, спомага функциите на органите) и по-добре снабдено с вещества тяло, тоест по-издръжливо, по-ефективно, съответно остава място за развитие на себе-регулиращата се система да разцъфти.И все пак не толкова себе-регулираще се. Вие имате контрол над бъдещите последствия. Стресът влияе окислително. Нарушава всички функции, отразявайки се на всяка една част от тялото. Дори дишането става плитко и бързо, неефективно, което дори отстранява положителния ефект от масажа върху мозъка и вътрешните органи. Разбира се, това не са неща върху, които се замисляме, но ефекта им в дългосрочен план си върви и отразява. Не можем да избягаме от фактите. Време е да обърнем повече внимание и любов на нашия вътрешен свят.
  •  Мазнини- мазнините никога не са били приоритет в природата, и по-точно Бялата мастна тъкан. Кафявата мастна тъкан е тази, която се среща при зимните животни като мечката, тази тъкан е изключително необходима за терморегулацията. Много често за хората ,които не могат да свалят излишните килограми, наднорменото тегло идва от неврологичното невъзприемчивост за такова, тоест тялото не възприема излишните мазнини и поддържа това тегло. По-добрата стойка- по-добра нервна система- по-добра обратна връзка, информация->по- добро дишане- >и натурално всички останали системи допринасят за по-бързия метаболизъм и разграждането на излишни мазнини. Всъщност има случаи, при които хора с изключително голямо наднормено тегло, които не могат да тренират дори, чрез техники за дишането и диета, ускоряват процеса си на отслабване.  Добавете Витамин C и се насладете на натурално сваляне на килограми.( разбира се, не всеки случай е толкова прост) За предпочитане преди тренировка.
  •  Когнитивни функции, невербална комуникация(която е 90% от комуникацията според известен психолог Dr. Albert Mehrabian) и като цяло ЗДРАВЕ. По-добро самочувствие- всички знаем за езика на тялото, както и как действа на физиологията ни, хормони – кортизол, тестостерон( понякога и на другите около нас), прегръдките също действат добре(няма много общо с темата, extra advice) Има различни стойки асоциирани със стрес и самоувереност, както и лицеви изражения, има научни експерименти върху това. Отново на принципа на обратната връзка, легнете на леглото си и нервната система получава обратна връзка, къде сте, какво се прави там и ще ви подготви за този процес, най-вероятно до няколко минути ще се прозявате.

Няма нужда да споменаваме атлетичност, гъвкавост, стабилност и естетика…и това всичко е равно на ЕНЕРГИЯ! Хомеостаза- по-добрия синрхон на всички системи, с повлияването на едната система, няма как да не повлияем на друга, а тук кръга е голям, защото влияем на много системи.  Е, какво чакате? Вие сте политика на вашето тяло. Вие давате каквото можете. Останалото оставате на съдбата на вашето ДНК- генетичната информация, която е предрешила много от процесите, които ще се извършат през вашия живот, главният ръководител на клетката, който определя кога клетката да се размножава и какво да синтезира. Тъй като обаче имате гени от двама човека- майка ви и баща ви, във вашето ДНК се крият много спящи мутации, и добри и лоши, които под конкретен стимул(радияция,облъчвания, диета и др.) могат да бъдат активирани. Така клетката може да изпадне в безконтролно размножаване например – рак.

Тялото, заедно със съзнанието ни, действа оптимално при оптимални условия. На никой не му е приятно да работи болен и изморен. По същия начин оптималното подреждане на костната система ни поставя в най-удобната, енергетично изгодна позиция. Ако за нашия рационален свят времето е пари, то за света на тялото времето е енергия.

Възползвайте се от моята безплатна консултация, където и да се свържете с мен ще ви обърна внимание. Синтезирайте вашата история на проблема, ако искате може да направите това и по телефона.

Аз искам да ви помогна и ако това не е възможно ще бъда честен и няма да ви губя времето.

Безплатна Консултация

https://ed.ted.com/lessons/the-benefits-of-good-posture-murat-dalkinic

едно интересно видео, което намерих за вас и за тези, които им е по-интересно да се учат от видеа

Сподели и Харесай(последвай), ако желаеш още подобни четива! Това ще ни помогне да изградим една общност. Помогни ни!

Ако искате да помогнете с поддръжката на сайта, както и качеството на материала, може да дарите каквото ви е на сърце- тук.

Както и чрез покупка на плакатите, които предлагаме тук.

Благодаря!


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*