„The Overprotective Mother“– Свръх-защитаващата ни Майка

като една Майка, нервната система ни пази от всяка една възприета беда.

Така нещо, което изглежда тежко в физически аспект( Кола например), играе психологическа роля на усилието, което бихме положили да се справим с тежестта.  Разбира се, съществува йерархия в решенията на нервната система, затова в необходим момент, застрашаващ живота ни „Майката“ освобождава безграничния си потенциал и съумява да използва опасния потенциал на мускулите.

Те буквално биха могли да се скъсат със силния сигнал от нервната система.

Така в мускулите ни се крие потенциал, който не се използва, поради разбиранията на нервната система. По същия начин настъпва и умората в човешкото тяло, поради редица сигнали към нервната система. Всеки атлет ускорява накрая на състезанието и получава енергия, която до този момент сякаш не е съществувала.

Нервната система може да бъде манипулирана, тъй като „възприятията“ й не са верни служители – виждане, чуване.

Така треньори лъжат за времето, разстоянието, което спортистите им са изминали, с цел стимулация.

Възприятията и притеснението на Майката над детето й създава доста ограничения и заблуди. Влиянието й е изключително голямо над нашия съзнателен свят. Така наличие на заплаха, болки в опредени области, води до компенсаторни реакции- защитаваме навехнат глезен, отпускаме мускули, стягаме други, за да изолираме мястото на болка.

Необходими са тренировки, които освежават „картата на тялото“, мобилизация, когато за болно място получим информация, че се чувства добре( при дисбаланс или минали спомени от навехване съществува страх от падане, от повторно изкълчване, затова е добре да се тренира баланса върху небалансирани повърхности, за да се придобие самоувереност, разбира се и мускулатура).Освежаването на тези „карти“ успокоява нервната система, когато информацията е позитивна. Дава свежа представа за позицията на връзки, стави, мускули чрез проприорецептивната система. Мобилизациите са широко разпространени във всеки един спорт. Повече информация мога да ви дам на лично, свържете се с мен по Фейсбук.

Както е известно емоциите влияят на стойката и движението ни. По същия начин, ако променим стойката си и изражението си- можем да повлияем на емоциите. Регистрирани са и движения, които влияят конкретно на различни ментални състояния, например; миене на ръце намаля чувството за вина, ангажиране с мимики и жестове помага на ученето по математика.

Moshe Feldenkrais твърди, че няма изолирана мисъл, емоция и сензация. Всяко ражда и съдържа в себе си от трите. Всяка мисъл има определено движение, сензация и емоция; всяка емоция определено движение и сензация и т.н.

Можем да направим следните изводи. Умението да се извършват правилни движения включва контрол и внимание над тялото. Без излишни движения. На същия принцип, когато някой извърши нещо грешно на пътя, може да изпаднем в безконтролна истерия или изцяло да поемем контрол над емоцията.

Така движението, походка на хората с различни ментални разстройства, които не могат да контролират себе си , е огледало на техните неадекватни движения и емоции- шизофрения, ADHD(хиперактивност – не могат да се концентрират) и други. Това не е изненадващо, тъй като мозъка първоначално се е развил в създаването на движения. Всичко по-сложно възниква по-късно и като част от вече развит софтуер и хардуер, напълно разчитащ на него.разцъва

Всъщност, проблеми с части от мозъка свързани с планирането на движения води до импулсивност и хазарт. (повече може да прочетете от статията тук. )

Ето защо се практикуват толкова много mindfulness(вниманието ни е изпълнено с едно единствено нещо- МЕДИТАЦИЯ) техники, mind-body и т.н( тяло-ум- Yoga, Qi-Gong, Tai-chi, както и всеки спорт действа подобно, разбира се и ред други физиологични причини).

Упражнявайки способността да контролираме вниманието си. Вниманието, което посвещаваме върху учебния процес, е определящо за това, което усвояваме, усещаме, осъзнаваме и т.н. Така например отделяйки внимание на мислите си, можем напълно да пропуснем какво виждаме, чуваме(в лекции, в клас, отсрещния човек)…по същия начин се прилагат техники борещи се срещу болката, упражнявайки фокус и внимание, редица болести се лекуват или поне значително понижават влиянието си върху болния (фибромиалгия- статия)

Още статии върху mindfulness и ментални отклонения(IBS, depression, хронична болка и др.)

тук   и тук


Най-бързия съвет, който мога да ви дам тук е- когато имате мисъл, емоция, която не ви афектира благоприятно, обърнете внимание на дишането си и се постарайте да не съдите ситуацията/човека/себе си. Това не винаги е лесно. Но имайки вече представата, че фокусът лекува, течението му ще ни излекува.


Интерорецепция(това е възприемане на информация от вътрешностите от тялото- чувство за глад и други)  и Емоцията са свързани.

Въпреки че си мислим, че когато сме уплашени, сърцето ни бие, всъщност сме уплашени, защото сърцето ни бие.

Ако тялото ни не реагира по някакъв начин, няма и страст, не сме повлияни и на съзнателно ниво(moved by it)

Всичко, което обичаме(се страхуваме от, радост, сензации), влияе по някакъв начин на физиологията ни. То се ражда в тялото ни и цъфва в мозъка.


Хора с по-добро усещане за интерорецепцията си;

  • изживяват емоциите по-силно, но и са по-способни да ги контролират.
  • реагират на заплахи по-бързо и страдат много по-малко от хронична болка от някакъв вид
  • има по-малка вероятност да изпаднат в депресия, хранителни разстройства и паник атаки.

Olga Pollatos вярва, че хора с хронична болка със слабо такова усещане, е резултат от грешните интерпретации на сигналите от тялото за вероятна заплаха(в това число – хипохондрици)- осъждане на сензациите от тялото, преувеличаване, безконтролност.

Болка от самота, социална изолираност също може да бъде почувствана на физическо ниво.(доказваме взаимовръзката интерорецепция,физиология->>>>> емоции, мисли) Контролът над тях Мисли,емоци->>>физиология ;

Заключения;

умение за движения(дали в спорт, дали в обикновени такива) е резултат от добър контрол и внимание над тялото, по същия начин хора с добра интерорецепция могат да влияят върху връзката физиология-емоция.

Mind-body практиките са от древността. Движението с прецизност и неосъждащо внимание върху сензациите от тялото са регистрирани многобройно като ефективно лечение срещу обсъжданите дотук неща. Най-вероятно сте чували израза „слушай тялото си“. Често така чуваме мислите и чувствата, които сме потиснали, подсъзнателни, неосъзнати, неосъзнавайки, че влияят негативно върху нас.

Скоро може да обсъдя някой практики.

Успех.


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: