Болката е съзнателно изживяване създадено от мозъка, а не реална щета върху тялото. Човек може да има и двете поотделно! Болка- без щета; Щета- без болка! (пример с ампутираните фантомни крайници)

Болката е Алармата на тялото, за заплаха, за щета.

Всички сетивни системи могат да допринесат,излъжат за заплаха и болка.

Такава е историята на строител, приет в спешното с пирон в ботуша, умиращ от болка, ботуша му бива премахнат и се установява, че пирона е минал между пръстите му.

Подобен случаи, човек отива на зъболекар поради зъбобол и установяват, че има огромен пирон в лицето. ( Тук може да прочетете пълната статия.)

Още една история на човек ухапан от змия, минавал покрай мястото, където го е ухапала, се докосва до храст, което задейства миналия му спомен и човека преживява отново същата болка, от страх. Емоциите влиаят много на болката. Психологични състояния като депресия, неспокойствие, безнадеждност, страх и липса на контрол всички са асоциирани с хронична болка.  По същия начин позитивни емоции като социална подкрепа, финансова стабилност. Ако здрав мъж има грижовна жена, как мислите, повече или по-малко болка ще изпитва в нейно присъствие и отсъствие? Здравите мъже не са толкова здрави, когато има кой да ги целуне.

Въпреки че би било полезно да имаме известно образувание върху болката, то тя е сложен, несъзнателен процес, не е само в главата ни, а съществува. Но фактите могат да ни успокоят, начинът на мислене за болката може да се промени.

Болката без реална щета е случая с хроничната болка. Разбира се, споменахме, че има и случаи с реални щети, но без болка, такива са случаите на- ранени войници, ухапани от акула, атлети и др.

Нека ви споделя случаи от ЯМР(Ядрено магнитен резонанс) .

Листа продължава. Но схванахте идеята. Дори 5 години след това изследване хората са нямали проблеми, симптоми, оплаквания. (Който иска още статии, нека се свърже с мен в Фейсбук)

Изводи: Болката не измерва щети, а стимулира защитнимеханизми. Болката защитава от „възприета“ заплаха, а не реалната такава, случват се грешки.

Съществуват и известните плацебо механизми върху болката. Но няма да се спирам на това.

Усещането за тялото ни, упражнения и практики, които допринасят за по-доброто такова, са в сърцето на mind-body лечението. Когато мозъкът има чиста, добра представа за тялото, той ще регулира по-добре всеки аспект от физиологията му; температура, pH , кръвно, глад и др. Какво точно имам предвид? Ще ви оставя със следния експеримент и темата ще продължа в друга статия.

Експериментът е следния; поставя се гумена ръка, а ръката на човека зад екран. И двете ръце се докосват едновременно. Човекът придобива усещане за гумената ръка, сякаш тя е част от неговото тяло. Още по-странното е, че тялото пренебрегва истинската ръка и настъпват промени в нейното кръвоснабдяване.

Хора с болки в гърба имат проблеми с възприятието на гърба си. Картите на мозъка обхващат не само частите на тялото, но и пространството около него.

Завършвам с това, че чувството, усещането ни за тялото, неговото място в пространството е жизнено важно за когнитивни, физиологични функции, ефективно движение, разбира се и самочувствие(повече за стоежа прочетете статията в линка)

Следва продължение..

Сподели и харесай, ако искаш да виждаш още подобна материя!

Видео относно споменатите неща:

Ако искате да помогнете с поддръжката на сайта, както и качеството на материала, може да дарите каквото ви е на сърце- тук.

С какво се занимаваме? Виж накратко тук.


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: