Разбира се, баланса винаги е най-важен, но млечната киселина има и положителни черти!

Всъщност, още сега мога да ви дам бърз практичен съвет, за да намалите прекомерното увеличаване на Млечна Киселина.

Дишайте само и единствено през носа, устата е за ядене и за издишване. Toва намаля нейното производство в пъти!!!(още за важността от носното дишане вижте в линка)

Задържането на дъха и активностите, в които се изисква такова(водни спортове), води до повишен толеранс на тялото към Въглеродния Диоксид, намалено производство на лактат, увеличено производство на Азотен оксид, като резултата е много по-голяма ефективност. Организма започва да прави повече с по-малко!

Митове:

 1. Лактат се произвежда само по време на тренировки.

  Истина: Лактатът циркулира в кръвта ви и дори в момента се произвежда. За някой тъкани той е предпочитан субстрат за Енергия. Тялото се възползва от наличието му толкова ефективно, че не позволява натрупване, което показва колко важна всъщност е млечната киселина.А сега ще разберете с какво.
 2. Предизвиква Мускулна Треска
  Истина: Лактатът се отстранява от мускулните клетки за няколко минути , което е прекалено бързо, за да бъде причинител на мускулна треска.
  Мускулната треска се причинява от микроразкъсванията и окисляването- натрупването на Водородни Йони (H+), което млечната киселина се опитва да буферира(да отстрани).
 3. Окислява организма
  Истина: Това е една от най-често срещаните заблуди касаещи лактата. Той всъщност е интрацелуларен(вътреклетъчен) Буфер(свързва водородни йони), което предотвратява окисление в мускулната клетка и позволява производството на енергия. Този ефект допринася за по-дълготрайната издръжливост на мускулната клетка при активност.
  Извод: Лактатът е необходим при тренировки.

Всъщност, сърцето предпочита лактат като субстрат за енергия!

Определен тип мускулни влакна предпочитат лактат като субстрат за енергия. Освен в сърцето, такива са в бъбреците.Невроните също се възползват него, където има доста сериозен ефект, който ще споменем по-късно.

Съседни мускулни влакна също имат полза от лактата. Той се предава и използва.

Достигайки до черния дроб, се използва за глюкоза и гликоген.

30% от глюкозата, която използваме за енергия по време на тренировки е „рециклиран“ Лактат

За да се възползваме максимално от този субстрат трябва да разгледаме препятствията пред, които той се изправя за да бъде използван. Такова препятствие е транспорта му през клетките.

Ако увеличим транспортерите за лактат на клетъчните мембрани, ще увеличим ефектите му.

Лактатът преминава още и през кръвно-мозъчната бариера, където сигнализира за секрецията на BDNF(Brain-derived neurothropic factor), фактор, който спомага оцеляване и растежа на нервни клетки. Ако сте чували, че движението е полезно, то това е един от

главните фактори. Изключително важен за учене и запаметяване! Ето защо отново ни съветват да се движим.
Ефектите му не стигат до тук. Но при задълбочаването на темата, ще се наложи да използвам повече научни термини и ще ви изгубя като слушател.

Как да подобрим функциите и кинетиката на това необходимо за организма вещество ще разгледаме в следващите статии.

Линк за още по-любопитните;

Endocrine Crosstalk Between Skeletal Muscle and the Brain


Е, защо не се концентрираме върху производството на Лактат?
Отивай да бягаш!


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: