Much more of the brain is devoted to movement than to language. Language is only a little thing sitting on top of this huge ocean of movement.

Oliver Sacks

Най-добрите атлети, танцьори не са най-силните, нито най-бързите или най-гъвкавите, най-добрите са тези. които имат най-качествено движение, най-добра координация, организация на тялото. Тези качества допринасят и предотвратяването на травми. Всеки спорт носи отвратително много механичен стрес, но правилното му разпределяне с правилното движение е ключа.

Начинът,по който се движим афектира как се чувстваме. Както и не-движението. Не-движението афектира ефективността на движението. Акумулацията на движение по неефективен начин с годините неизбежно ще допринесе до допълнителен стрес в живота ни. Да се движим ефективно не е просто Hype(някаква прищявка, превъзбуда), части от мозъка, които са свързани с движението са свързани с частите, които контролират мисълта, емоциите и други сензорни възприятия. Ако искаме да повлияем на емоционално или ментално състояние , сменяйки представата ни за това как се движи тялото ни и как го възприемаме , е начин та хакнем състоянието ни. Именно затова хората използват терапии като Йога, Фелденкрайс, Тай Чи, ЧИ-ГОНГ, бойни изкуства, за да калят ума и съживят света на тялото, променят представите за него, и така носейки здраве на умът, носим здраве и на тялото.

Ако искаме да поправим компютърът ни, трябва да знаем дали проблема е в хардуера или софтуера. При проблеми с колата- шофьора или колата? Китарата ли не звучи добре или китариста не свири правилните ноти? За човешкото движение се отнася подобна аналогия. Ако бедрените флексори ги чувстваме стегнати докато бягаме- те къси ли са или не могат да се отпуснат? Атрофирали ли са глутеусите(мускулите на задника) или са инхибирани?  И ако имаме болка в бедрото докато бягаме- имаме ли реална повреда на тъканта или информацията е изцяло от нервната система? Проблемът структурен ли е или функционален? Мускул или нервна система? Не винаги е възможно да се сложи черта между двете. Но концентрирам върху тази концепция поради следните причини.

Нервната система е високо адаптираща се- тя е особено по-адаптираща се и пластична от която и да е друга тъкан в тялото. Почти невъзможни на такава адаптация например са костите(въпреки че има известна такава-но отвратително бавна)Терапии концентриращи се върху удължаване на фасция,масажи, чрез механично напрежение- фоум ролери, топки, масажист – е доста  бавен процес, но ако се повлиае достатъчно добре върху нервната система- именно тя дава сигнала за релаксация, за промяна. Нервната система е ключа към промяна в движението -а това от своя страна- промяна в чувството за нашето тяло- >по-ефективно движение-> по-малко болка.

Нервната система най-бързо се адаптира. Костите- бавно, с течение на годините на местата на стрес ще натрупа известна твърдост. Ставни връзки,сухожилия стават по-здрави с времето. Мускулите при тренировки отговарят с растеж. А нервната система, при детекция на стрес в тялото- реагира веднага с корекции.При движението- ако ни боли при определена походка- веднага ще сменим начина на движение- куцукане и т.н. Понякога създава допълнителна болка, за да пазим мястото.(дори и заплахата да не е толкова голяма и болката да не е необходима). Придобива навици, които допринасят за нашето оцеляване. Строго чувствителна, рецептивна към промени и информация от околната среда. Променя се за миг. Ако се чувстваме добре след йога,масаж, корегиращи упражнения, то тази промяна е настъпила от свежата информация от нервната система, не толкова от реални промени в структурите на тялото.

Друго предимство. По-лесно е да изгубим мускул, от колкото навик, умение(каране на колело), което е запаметено в нервната система. Учейки ефективни, нови движения, раждаме по-ефективно и благоприятно бъдеще. Нервната система е също способна на грешки. Болката, която изпитваме, не винаги е реална заплаха или щета! Прочети по тази тема тук.

Заключение:

Нервната система е част от ума. Ако работим върху ума, това неизбежно ще се отрази върху тялото ни. По-добри навици(било то в движение) -> по-малко стрес-> по-добро бъдеще.

Анализ на стойка.Биомеханика.

Movement That Matters.

Миофасциален масаж.

Тренировки интегриращи цели мускулно-тъкани вериги.

Подходящо за спортисти използващи цялото тяло, както и за обикновения човек който търси най-здравословен начин за развитие на тялото му. Изготвяне на диети по вашия метаболитен тип, био-хакове за по-добър  физиологичен баланс-кръвна захар, сън и други.

За контакт; Фейсбук страницата ни.

Ако искате да помогнете с поддръжката на сайта, както и качеството на материала, може да дарите каквото ви е на сърце- тук.

 


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *