ХИПЕРВЕНТИЛАЦИЯ

Или прекомерно вдишдване, което парадокаслно води до задушаващо чувство, което не е просто чувство, а физиологичен феномен, при който е нарушено отдаването на кислород, поради намаленото количество Въглероден Диоксид!

БЪРЗ ПРАКТИЧЕН СЪВЕТ: КАКВО СЕ ПРАВИ В ТАЗИ СИТУАЦИЯ, В КОЯТО ХИПЕРВЕНТИЛИРАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА И ФИЗИОЛОГИЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВАТ? ДАЙТЕ МУ ДА ДИША В ТОРБИЧКА! ТАКА ВДИШВА ОБРАТНО ВЪГЛЕРОДНИЯ СИ ДИОКСИД И СЕ ИЗРАВНЯВА СЪОТНОШЕНИЕТО CO2:O2 ВЪЗСТАНОВЯВАЙКИ ХОМЕОСТАЗАТА!

В тази статия ще научите за последиците от Хипервентилацията!

Съотношението въглероден диоксид и кислород е нарушено в полза на кислорода.Системата се пренасища с кислород.

До какво води хроничното хипервентилиране?(++О2)

Намаленото количество въглероден диоксид(CO2) води до:

  • свиване на съдовете -повишено кръвно налягане, нарушено кръвоснабдяване
  • спазъм на гладката мускулатура -спастични болки в Гастроинтестиналния тракт(включително и рефлукс), спазъм на бронхиолите
  • резултатите са натрупване на млечна киселина, учестени прозявки, умора, болка
  • Нарушен синтез на енергийни продукти и хормони- например Инсулин(единственият хормон, който намаля кръвната захар(хипогликемичен ефект)
  • Нарушен синтез на Ацетилхолин – който участва в нервните импулси.Обикновено повишения CO2 има релаксиращ ефект, докато при дефицита на CO2-> липсата на ацетилхолин, увеличава симпатиковия тонус!(бий се или бягай)

Човек се чувства замаян, възможно е главоболие, мигрена,а при по-сериозна хипервентилация се стига и до припадък.
(За ползите от CO2 се върнете към първата част на темата)

Много интересен факт:В много от атлетите с астма са открити стеснения на дихателните пътища от почти всякакъв вид спорт, с изключение на водните.0% от групите на спорт, при който се задържа дъха се увеличава толеранса на тялото към Въглеродния Диоксид, увеличава се синтеза на Азотен оксид(повече по темата в линка,препоръчвам!) ,което намаля драстично нуждата от големи вдишвания, които са именно спусък за един астматичен пристъп.

Биохимичните промени(+О2 пренасищане; -CO2 дефицит)

  • хипофосфатемия(намален фосфат в кръвта),
  • увеличени липиди и захар в кръвта,
  • увеличена млечна киселина, пикочна киселина
  • силно нарушена калциева хомеостаза.
  • нарушения в регулацията на имунната система

Силно нарушено е отделянето на кислорода от хемоглобина, което прави невъзможно използването му от клетките.(Ефекта на Бор, който също споменахме в Част 1 на тази тема)

Пулсът е ускорен, следователно и нуждата от кислород към сърцето(при нарушено отдаване на кислорода към клетките и повишените нужди на самите тях от кислород- настъпва доста сериозен дисбаланс)

Какво се случва в мозъка при хипервентилация? Силно намалено е съдържанието на въглеродин диоксид, отделно pH-то става силно алкално.Бъбреците компенсират като отделят излишните бикарбонати, за да нормализират киселинността.(pH) В резултат насъпва дефицит и на Въглероден Диоксид, и на Бикарбонати, което нарушава всички биохимични процеси.

Извод и подход: знак за добро здраве е бавното дишане, изграждане висок праг на толерантност към CO2, което увеличава вашата издръжливост!

Хипервентилацията води до мулти-системни нарушения. Засяга сърдечно-съдовата, храносмилателната, невромускулната,респираторната, психологичната системи застрашаващи сериозно здравето на човек.

Симптомите са различни, поради различията в генетичната предиспозиция при всеки индивид.

Препоръчвам на всеки да потърси методът на Бутейко.

За неговите практики, съвети и методи може да ни пишете на имейл или във фейсбук.

Има огромно значение дали в този момент се вдишва от устата или от носа!

Патофизиологията на Хипервентилацията. Ако желаете да обясним тази схема, пишете ни коментар!

Интересен факт: всъщност експерименти твърдят, че повечето хора са в „тайно“ състояние на хипервентилация, разбира се, не в тежката й форма. Но тези проучвания сочат, че хората имат нужда да издишат! Честото прозяване изисква да издишате и да задържите въздуха поне за 10 секунди. Това неосъзнато хипервентилиране се дължи на ежедневието ни в днешно време и води до нежелани последици в дългосрочен план. Не ви предлагаме продукт, а ви съветваме да дишате правилно!

А вие прозявате ли се често?


Именно това ни насочва към важността на следващата тема – Дишането през носа. Структурите и молекулите, които взимат участие в този процес!


А ако желаете да си направите кръвно-газов анализ или друго изследване(дихателна площ на кръвта- хемоглобин, еритроцити и др.) цъкнете тук! Имаме отстъпка за вас!


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: