Преди да започнем – поемете максимално дълбоко въздух и нека издишането само да се случи.
След това оставете мисловния процес върху дихателния процес настрани, нека той поеме ритъма си. Хората под стрес рядко отделят време да извършват тази дихателна екскурзия, а резултата най-често е обратното на една екскурзия.
Появата COVID-19 отвори широка обществена дискусия за дишането, която, струва ми се, би могла да бъде полезна за всеки от нас.

„Over the oxygen supply of the body carbon dioxide spreads its protecting wings.“

Какво се случва в тези 8 секунди (времето, което обикновено отнема един пълен дихателен курс) на вдишане и издишане?

При вдишването ритъма на сърцето се усилва, а при издишането се забавя.

(Все някой ви е казвал да издишвате бавно през устните. Това естествено ми напомняа за рефлекса на гмуркача, при който при задържане на дъха под вода, сърцето се забавя, но това е друга тема!)

Тази „Аритмия“, позната още като синусова Аритмия или дихателна аритмия, е присъща на здравото сърце!

Още едно леко отклонение, което може да ви даде хляб за размисъл:

От 8 до 16 (според някои източници до 20) вдишвания се извършват на минута.


Математиката?
За да направя 20 вдишвания, всяко трябва да ми е отнело средно по 3 секунди. Шегувате ли се? Този тип дишане ще активира дялът от вашата нервна система, симпатикус, наречен още „бий се или бягай“, а резултата от неговата активация, е учестен ритъм на сърцето. Това има влияние върху психиката, обикновено асоциирано със страх или друг вид вълнение.(субективен критерий)

Какви са изводите от тези наблюдения?: Нека се стремим към по-малък брой дишания, но по-дълги и за двете фази – вдишване и издишване, с цел да активираме нашия парасимпатикус, познат в човешкия организъм като състояние на „почивка, подхранване, възстановяване – войната приключи“.

В моя етап на учение запомних следното нещо: Парасимпатикусът започва с буквата П и естетвената асоциация, която можем да направим е с думата „peace“ – в превод от англисйки – мир. Тази така проста игра на думи може да е полезна на всеки от нас.

Край на урока за дишане, ако сте стигнали до тук и не смятате да продължите, то поне ще занапред ще знаете да дишате по-дълбоко –  нещо практично в тези времена на ПСИХОГЕНЕН ЗАДУХ (задух породен от психически явления, кратка полезна статия)


Днес ще започна една тема, която ще обогати вашите познания за дишането. Изложението ще бъде разделено на части/епизоди, тъй като информацията е много и разностранна.

Моят академичен път ме подтиква да започна с кратка дефиниция и произход на думата „дишане“ .

Коренът -Spir от латински означава – дишане, копнеж за нещо.

Дума с този корен:  Inspire(в-дъх(дух?)-новявам), чийто буквален превод означава вдъхвам глътка въздух (идея, интересен замисъл) от някой друг.

Това не е единствената метафора, в която можем да вклюим тази дума – напр.breathe with me – чувствай с мен. И така нататък…

Spir– спирала, древен символ в Митологията,Йероглифната система на древен Египет, диалектиката(сократовския метод) и разбира се на първо място в Природата– галактиките, ураганите, раковините… и много други.

Според Квантовата теория – всичко е вълни, чието движение наподобява спирала, както и живота, и смъртта, падението и възхода, Ин и Ян, та дори и растежа на самата Вселена се твърди, че е спирален. Дали това е така – не знам. Няма как да направя твърдо заключение, все пак никога не съм бил наблюдател на Вселената, но вярвам в „митовете“ на Науката, защото именно благодарение на тях можем да стигнем до някъде!

Най-вероятно има още философии и символизми на Дишането, но нека ги оставим засега.(ще актуализирам темата, ако срещна нещо интересно.)


Много неща се изговориха за маските, за затрудненото дишане, за риска от тяхното използване като критиката стигна дори до твърдения, маските те изцяло влошават ситуацията.Чух изказвания за натрупването на въглероден оксид (CO2).


В този ред на мисли реших и аз да кажа няколко приказки за „брата на кислорода“.

Въглеродният диоксид се образува от клетъчното дишане (да, не само вие дишате, или всъщност вие сте клетките си? Значи все пак никак не сте сами!). При създаването на енергия натрупваме CO2, който трябва да бъде пренесен от клетките към кръвта и накрая към външната атмосфера. Нашето тяло разполага с т.нар. „датчици“ за натрупването на този метаболитен продукт и чрез тях регулира дишането ни, тоест той играе ролята на СТИМУЛАТОР на дишането.

Paul Davenport, a respiratory physiologist at the University of Florida. “The brain is tuned to monitoring the carbon dioxide with various sensors,” Davenport explains. “We don’t sense our oxygen levels.”

Тялото проследява нивата на ВЪГЛЕРОДНИЯ ДИОКСИД, но не усещаме кислородните ни нива! – казва Пол Давенпорт, физиолог в Флорида.

Но това не е всичко. Неговата липса нарушава отдаването на кислород към тъканите ?!?! (ЕФЕКТ НА БОР, спазъм на съдовете). Това може би ще втрещи представите на повечето хора за този газ.

Много интересен факт:В много от атлетите с астма са открити стеснения на дихателните пътища от почти всякакъв вид спорт, с изключение на водните.0% от групите на спорт, при който се задържа дъха се увеличава толеранса на тялото към Въглеродния Диоксид, увеличава се синтеза на Азотен оксид(повече по темата в линка,препоръчвам!) ,което намаля драстично нуждата от големи вдишвания, които са именно спусък за един астматичен пристъп.

„Over the oxygen supply of the body carbon dioxide spreads its protecting wings.“
– Friedrich Miescher, Swiss physiologist, 1885
 • CO2 има съществен антиоксидантен ефект?! (Други познати антиоксиданти – са Vitamin C,Е,А Glythation – майката на оксидантите). Инхибира алергичните реакции!
 • Има и антивъзпалителен ефект! О,да! Изненадите продължвават!
 • Липсата му в мозъка води до депресии, инсомнии, паник атаки, шизофрения, отделно мускулна ригидност, агресия… Всъщност той стабилизира работата на невроните, а без него настъпва хаос от несинхронното и спонтанното им активиране! (Водейки едновременно с това до споменатите преди това последствия.)
 • CO2 Разширява бронхите,съдовете и съдейства за възстановяването на тъканите!
 • Той играя още роля и на pH- регулатор– което е важно за работата на целия метаболизъм и ензимите участващи в него
 • Участва в синтез на глутамин и съдейства за още редица регулаторни функции върху химичните реакции в тялото!
 • По време на фазата на съня с бързо движение (сън) сън дишането се възпрепятства и нивото на въглероден диоксид в тъканите се натрупва. При спокоен сън кислородното напрежение често е достатъчно ниско, а напрежението на въглеродния диоксид достатъчно високо, за да предизвика размножаването на стволовите клетки и митохондриите.
 • По време на REM(RAPID EYE MOVEMENT) съня или Бързата фаза на съня намаля парциалното налягане на кислорода, а това на CO2 се увеличава, във връзка с регенерацията и размножаването на митохондрии(енергийната централа на клетката) и стволови клетки.
 • CO2 има ефект върху генома, активиране и инактивиране на гените, дори в процеса на бременност играе важна роля в изграждането на генома на бебето
 • регулацията на CO2 от нервно-ендокринната система подсказва важността на този газ. Чрез осъществяването на тази регулация се постига здравината на костите, възбудимостта на нервите, регулацията на структурата и функцията на тъканите
 • CO2 може да бъде увеличено от сода бикарбонат!
 • Запознати ли сте с метода Buteyko? Използва се при астматици и други респираторни проблеми. Базира се на метода „хиповентилация или волево натрупване на CO2!
 • Изобщо CO2 регулира Обмяната/Метаболизма, стабилността на клетките и тяхната ефективност

С няколко думи това е за жизнено важния Въглероден Диоксид!


Ако се питате какво предстои- ще обсъдим всеки един етап от дишането, молекулите, които участват в тези механизми, начините на дишане, техники за подобряване на дишането, технологията и медицината до този момент, и още куп интересни неща, които се сетя да споделя с вас в хода на писането!

Част 1.2.Каква пък е тъмната страна на Кислорода?

За Хипервентилацията – или прекомерното натрупване на Кислород(O2), в комбинация с недостатъчно ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД, цъкнете тук да преминете към Част 1.2


А ако желаете да си направите кръвно-газов или друго изследване(дихателна площ анализ на кръвта- хемоглобин, еритроцити и др.) цъкнете тук! Имаме отстъпка за вас! С помощта на Рамус-лаб.

Статия на мой колега за спряване със стреса вижте тук.(предупреждение- сложна материя)

А за невроза, може да прочете тук, също статия на мой колега

(предупреждение- сложна материя)


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: