Азотният оксид до към 1980 е смятан главно за токсична субстанция, с вредни ефекти върху околната среда.Този толкова токсичен газ всъщност се оказва изключително полезен за нас. Но по това време е трудно да се приеме за факт.

С най-високо съдържание в атмосферата е азота 78%, а кислорода (23,1%).

През 1992, азотният оксид се обявява за Молекула на Годината от списание „Science“.Описана като супер проста молекула, която обединява невронауката, физиологията, имунологията и преобразуваща разбирането как клетките комуникират и се предпазват.Оказва се, че има генерализиран благоприятен ефект, повлиява дори рак, дълголетие, астма, наднормено тегло и много други процеси в тялото.

Проучването върху Азотния оксид(NO) тръгва от една забавна история, свързана със силденафил (ВИАГРА), с която се опитват да повлияят стенокардия водеща до инфаркт. Получилите тези медикамент не са доволни от терапията, но изненадващо категорично отказват да върнат таблетките. В крайно сметка се изяснило, че препарата води до силна и продължителна ерекция.

През 1998 Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro и Ferid Murad се заинтересоват от този случай и откриват важната роля на азотния оксид в сърдечно-съдовата система.

Азотният оксид днес се използва за лечение на болестите на сърдечно-съдовата, които са 60% от смъртността на България.

Сега вече се дискутира неговото използване при COVID-19 и вече има регистрирани положителни ефекти.

Продължава огромния интерес и прочувания върху тази молекула, ежедневно!

Е, как да се сдобием с Азотен оксид? От къде идва? Какво прави?

Нашият Нос е резервоар за азотен оксид и заедно с поетия въздух се транспортира до бронхите.

Този ефект не съществува при дишането през Уста!!! Повече информация за тези функции и последици цъкнете линка!

Един от познатите и главни ефекти е разширяването на бронхите и съдовете! Това увеличава значително дихателната ефективност на няколко нива!

Това разширяване на съдовете е обект на изследване от доста време, тъй като би възпрепятствало развитието на едни от най-тежките заболявания.

В днешно време синтеза на Азотен Оксид е възпрепятстван от модерните диети и пороци – преработени, бързи храни , цигари и алкохол. Механизмите по които настъпва това увреждане са известни днес, а една от тяхната изява е известна като- Атеросклероза.

Атеросклероза

Това състояние се характеризира с мастни плаки, отлагания по съдовете, които стесняват проходимостта им, увеличавайки кръвното налягане. Постепенно се създават подходящи условия за тромбоза и емболии, които водят до внезапно нарушен кръвоток към даден орган или тъкан – инфаркт и инсулт.

В такива остри състояние влизат в употреба новата генерация медикаменти, чиито ефект подпомага образуването на азотен оксид в кръвта, на таргетни места- като сърцето.
Намаляне синтеза на Азотен оксид с годините и патологията

За да се избегна това състояние предварително, е необходимо просто да поддържаме почвата за неговото образуване.

Не от скоро е известен и ефекта на Азотният оксид върху кръвоснабдяването на стомаха , което се използва срещу вредните действия на аспирина, гастрити и язви.

Образуването на азотния оксид в тялото се осъществява благодарение на условно незаменима(незаменима само за новородени) аминокиселина наречена Аргинин.

Интересното в този процес е, че не е необходим енергиен източник – като АТФ.

Което се тълкува като изключителна необходимост на тялото от азотен оксид, че дори при излишък на енергия, този процес може да протече!  

С най-високо съдържание в атмосферата е азота 78% и кислорода (23,1%).

Което отново дава повод за размисъл.

Предполага се, че всеки здрав човек е способен да синтезира сам аминокиселината Аргинин, необходима за нашия приятел – азотният оксид. Но това се случва само в идеални условия и адекватна диета.

Ензимът аргиназа разгражда тази аминокиселина и се открива в хора с инфаркт, което очевадно играе голяма роля в настъпването му.

Аргинин спомага и за елиминацията на амоняка, още за синтеза на креатин, който снабдява тялото с енергия.

За синтеза на Азотен оксид могат да се използват и нитратите и нитритите, постъпващи в тялото с растителни храни. Особено богато на нитрати е цвеклото! Много спортисти приемат фреш от цвекло преди тренировка, поради кръвоснабдяващият ефект.

Други просто приемат Л-аргинин, като хранителна добавка.

Източници на Аргинин в храна са: някой меса, риба, млечни продукти, бобови и житни продукти, сусам и други.

Интересни факти
1. Времето на живот на азотния оксид е само 5-6 секунди, през което миниатюрната молекула успява да измине едва 0,003 см! За своя тъй кратък живот благодарение на невероятната си реакционна способност тя успява да участва в огромен брой процеси и да инициира не по-малко такива.

2.Афинитетът на азотния оксид към хемоглобина е 100 000 пъти по-висок от този на кислорода, поради което има основание да се смята, че той участва в неговото транспортиране в човешкото тяло.

Някой от болести свързани с нарушения метаболизъм на Азотния оксид са: артериална хипертония, алцхаймер и паркинсон, стенокардия, инфаркт, бронхиална астма, епилепсия, захарен диабет, еректилна дисфункция, невротична депресия и пр.

Понеделнично главоболие

НИТРОГЛИЦЕРИН – динамит?

Източници:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

2.The Oxygen Advantage: Simple, Scientifically Proven Breathing Techniques

3.Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology (Guyton Physiology)

Още интересни статии с полезни факти:

Повече за Дишането прочете тук!

Статия Наука и факти за болката тук!

Нервната Система „The Overprotective Mother“


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: